Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 23:22 - Азалия в градината
Автор: shaganear Категория: Хоби   
Прочетен: 11270 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2015 21:07


ГРИЖИ ЗА АЗАЛИЯТА, ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ХРАСТ ЗА ВСЯКА ГРАДИНА!

Нищо не е по-красивокато цъфналата азалея през пролетта. Тези храсти имат толкова много цветове, че тудно да не отговарят на всичкитеваши  изисквания. Азалиите могад да се отглеждат почти във всяка градина, като допринасят цветен акцент на скучни и сиви места.

image


КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ АЗАЛИЯ

Отглеждането на тези растения е лесно. Трябва да се вземат предвид някои неща при избора на място за азалея в градината.

ХАРАКТЕРНИТЕ НУЖДИ НА АЗАЛИЯТА

За да изглежда азалеята ви добре, важно е да се избере подходящо място и да се спазват характерните за азалия грижи. Всъщност азалеята изглежда най-добре самостоятелно, въпреки че засадени в група също така изглеждат добре на големи площи. Ако засадите азалията на фона на иглолистни растения като бор, или други растения обичащи кисела почва, този изцяло покрит с цветовете храст ще придаде цветен акцент и ще намали ефекта на тежест.
Тези растения трябва да се садят през пролетта на хладно полусенчесто място. Директното слънце може да изгори листата им, докато пълната сянка може да ги лиши от необходимия кислород, като растенията цъфтят бедно и отслабват.

НАЙ-ДОБРАТА ПОЧВА ЗА АЗАЛИИ

Азалеята има плитка коренова система и се нуждае от добре дренирана, кисела почва. При не-добре дренирани почви азалеята трябва да се засади на повдигната леха. Азалиите също така сечувстват изключително добре в саксия.
Много помага предварителното добавяне на компост към почвата. За да се запази влажността, температурата и да се намали развитието на плевели добре е да мулчирате растенията с борови иглички или борови кори, като допълвате всяка година.
Добавяне на органични вещества в почвата и периодичното мулчиране ще дадат всички необходими хранителни вещества на азалеята. Честото наторяване не е необходимо.

Ако почвата е бедна на азот, торенето с азотни торове е необходимо за да се избегне от недостиг на хранителни вещвества. Симптомите на недостига при азалеите е спиране на растежа, по-малки зелено-жълти листа или ранно опадане на листата.  Торенето на тези растения трябва да се извършва в период късна пролет - ранна есен.

БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ

  При добри грижи азалиите боледуват рядко, но съществуват често срещани болести и вредители. Дъвеницата и акарите са вредители, които могат да увредят растението. Дървеницата често напада растенията, които растат на директно слънце.
Ръжда, петна по листата и кореново гниене са често срещани болести за тези растения. Засаждането на растенията в добре дренирани почви и запазване на влажността посредтвом мулчиране значително намаляват вероятността те да се разболеят. 

КАК ДА ПОДРЯЗВАМЕ АЗАЛИЯТА

За да придадете по-компактен  и гъст вид подрязвайте растението след като прецъфти. Подрязване на старите клонки на азлеята ще помогне за подмладяването на растението.
 
Като полагате необходимите грижи през периода на растежа, азалеята ще ви се отблагодари в обилен цъфтеж много години наред.

Превод от английски език
Автор: Nikki Phipps

Изтоник: Garden Know How
http://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/azalea/azaleas-noteworthy-shrubs-for-any-garden.htm


Тагове:   отглеждане,   азалея,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shaganear
Категория: Хоби
Прочетен: 104346
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031