Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 18:57 - Вистерията не иска да цъфти
Автор: shaganear Категория: Хоби   
Прочетен: 5539 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2014 19:51


КАК ДА НАКАРАМЕ ВИСТЕРИЯТА ДА ЦЪФТИ

Вистерията е увивно растение известно с буен растеж и понякога не иска да цъфти. Когато Вистерята не цъфти, ние оставаме разочаровани и се запитваме "Защо моята Вистерия не цъфти?" Има начин как да накарате вашата Вистерия да цъфне. Малко познания ще ви помогнат да решите този проблем. Нека първо да разберем какви са причините затова.
image

ПРИЧИНИТЕ, ПОРАДИ КОИТО ВИСТЕРИЯТА НЕ ЦЪФТИ

Често срещаната причина за липса на цвят се дължи на излишък от азот. Когато вистерията получава много азот, растението започва да прави листвена маса и не образува пъпки.
Другата възможна причина е мястото, където е засадена. Липса на пряко слънце или не добре дренирана почва допринасят до развитие на листна маса за сметка на цветните пъпки.
Неправилното торене е също може да бъде причина за това. Пролетното торене може да стимулира растеж на листа и обратно спиране на развитието на цветните пъпки.
Още една причина е не достатъчно развито растение. Растенията които се продават в разсадниците са на подходяща възраст, докато ако я гледате от семе, то може би не е стигнало подходящата възраст за цъфтеж. Вистерията трябва да достигне до 7-15 годишна възраст за да започне да цъфти.
И последната причина за липса на цъфтеж е прекаленото орязване. Въпреки че е много трудно може да се прекали с орязването на вистерията.

КАК ДА НАКАРАМЕ ВИСТЕРИЯТА ДА ЦЪФНЕ

Поради това че изкишъкът на азот е най-често срещана причина за липса на цъфтеж има два начина да решите този проблем. Първият е да добавите фосфор към почвата. Това може да стане посредством фосфорните торове. Фосфорът стимулира цъфтежа и балансира количеството азот в почвата.
Вторият начин е да се направи кореново орязване. Това се прави като с права лопата се изрязва кръг около стъблото на растението. Разстоянието от стъблото до разреза не трябва да е по-малко от 90 см, понеже ако орежете корените по-близо до стъблото може да убие растението. По този начин намалявате корените, а съответно и азота, тъй като растението получава азот именно през корените.
Ако тези действия не накарат вистерията да цъфне можете да проверите другите възможни причини. Дали растението е на слънце? Дали почвата е добре дренирана? Дали торенете е извършено в правилното време, което  есента? Дали е орязана правилно? И дали е достатъчно възрастно растението?

Превод от английски език
Автор на статията: Heather Rhoades

Източник: Gardening Know How
http://www.gardeningknowhow.com/ornamental/vines/wisteria/wisteria-blooming-problems.htm


Тагове:   цъфтеж,   вистерия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shaganear
Категория: Хоби
Прочетен: 104647
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930